Καλαμάρια γεμιστά με σάλτσα ούζου



Περιγραφή συνταγής  
Ποιος είπε ότι η Σαρακοστή δεν προσφέρεται για οικογενειακά τραπέζια? Φτιάξτε αυτό το πιάτο που μυρίζει Ελλάδα και τσουγκρίστε το ποτήρι σας στην υγεία της οικογένειας σας.
Συστατικά συνταγής
  • 2 καλαμάρια περίπου 500 γραμμάρια το καθένα
  • 400 γραμμάρια μανιτάρια διάφορα ψιλοκομμένα (λευκά, καστανά, πλευρώτους)
  • 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μέτρια καρέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι κόλιανδρος ψιλοκομμένος
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και Πιπέρι
Για τη μαρινάτα
  • 70 ml ούζο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε καρέ
  • 5-6 κόκκους πιπεριού
  • 1-2 φύλα δάφνης
Για τη σάλτσα
  • ½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες συνταγής
Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε το ούζο (προσοχή δεν θέλουμε να πάρει βράση) και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ντομάτα, το πιπέρι και τα φύλα δάφνης. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε σε ένα μπολ. Πλένουμε καλά τα καλαμάρια μέσα και έξω, σχίζοντας την εσοχή κάτω από το κεφάλι χωρίς ωστόσο να το κόψουμε τελείως. Βυθίζουμε τα καλαμάρια στη μαρινάτα, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Στραγγίζουμε τα καλαμάρια και τα γεμίζουμε με το μείγμα μας και αν χρειάζεται κλείνουμε τυχόν κενά με μία οδοντογλυφίδα. Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε τα καλαμάρια σε αλουμινόχαρτο χωρίς να τα κλείσουμε και τα ραντίζουμε με τη μαρινάδα. Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο grill (στους 200 περίπου) ή σε κάρβουνα και τα ψήνουμε για 12 με 15 λεπτά γυρίζοντας τα συχνά.
Βάζουμε την υπόλοιπη μαρινάδα σε ένα σκεύος μαζί με το ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα από τα υγρά.
Κόβουμε το καλαμάρι σε φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.
  • Διάρκεια: μαρινάρισμα 12 ώρες, προετοιμασία και την εκτέλεση 30 λεπτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου